INTRODUCCIÓ:
Durant la dècada dels vuitanta Barcelona va recuperar el seu front marítim, fins llavors desgastat, com ja s’havia fet en altres ciutats que havien transformat els seus vells ports, Marsella, Boston, Nova York, etc… Per la ciutat, UE fins llavors havia viscut d’esquena al mar, va suposar un canvi històric que li va permetre recuperar i integrar més de 4 km de platges, la construcció de nous Passejos marítims, la construcció de nous col·lectors i l’eliminació de vies ferroviàries que transcorrien paral·leles a les platges.

PLATGES DE BARCELONA:
La ciutat disposa de 4.300 m de platges de sorra fina, més la zona de Banys del Fòrum, que solen estar plenes d’usuaris prenent el sol o banyant-se a l’estiu i fins i tot primavera i tardor quan el temps acompanya. En temporada alta el nivell d’ocupació arriba als 3.600.000 usuaris i gairebé als 4.000.000 al llarg de tot l’any. Des de la Zona del Port Vell fins a l’extrem nord de la ciutat, aquestes platges són:
– Sant Sebastià
– Sant Miquel
– Barceloneta
– Somorrostro
– Nova Icària
– Bogatell
– Mar Bella Nova
– Mar Bella Llevant
– Banys del Fòrum

QUALITAT DE L’AIGUA I LA SORRA:
L’Agència Catalana de l’Aigua, de la Generalitat de Catalunya, realitza anàlisis periòdics de l’aigua, obtenint uns resultats amb la qualificació de EXCEL·LENT. (Resultats subjectes als criteris que estableix la Directiva 2006/7/CE, relativa a la gestió de la qualitat de les aigües de bany).

TEMPORADES DE PLATJA:
Baixa: gener-març i novembre-desembre.
Mitjana: abril-maig i octubre
Alta: juny-setembre.

SERVEI PROGRAMAT DE NETEJA:
La neteja i el manteniment de les platges de Barcelona és, sens dubte, un dels elements fonamentals de la gestió d’aquests espais. Durant tot l’any l’Ajuntament, en col·laboració amb altres agents, realitza actuacions de neteja i manteniment de les platges i del Passeig Marítim de la ciutat, amb un equip format per més de 200 persones.

El sistema de neteja de les platges s’organitza en funció de l’afluència d’usuaris, de manera que la freqüència i els recursos humans i materials són més nombrosos durant la temporada de banys, sobretot entre els mesos de juny i agost. Els treballs tenen com a objectiu mantenir la qualitat tant de la sorra com de l’aigua, l’entorn de les platges i els equipaments destinats a la recollida de residus (papereres i a la higiene dels usuaris (dutxes i lavabos).

La sorra i els passejos:
La neteja de la sorra de la platja és la feina que requereix un major nombre de recursos i d’hores de treball. D’altra banda, abans que comenci la temporada de banys es porta a terme una actuació extraordinària de posada a punt.

Arada ecològica:
Prèviament a la instal·lació dels serveis i equipaments, durant la segona quinzena de març, es farà mecànicament la sorra de totes les platges de Barcelona fins a una profunditat de 60 cm, per airejar-la i desinfectar-la mitjançant l’exposició al sol i a l’aire. Primer es fa una selecció de neteja de tota la superfície i després es procedeix a la llaurada en profunditat. Al cap de dos dies d’haver realitzat aquestes actuacions, la sorra es torna a garbellar per anivellar-la i allisar la superfície.

Neteja de manteniment:
La neteja de la sorra, per tal de mantenir la seva qualitat, és una tasca que es porta a terme durant tot l’any mitjançant un procés manual i mecànic que garbella la sorra fins a una profunditat de 30 cm per eliminar la matèria orgànica i inorgànica superficial, així com els àrids de granulometria superior als 2 cm, aquesta operació també serveix per oxigenar la primera capa de sorra i contribuir d’aquesta manera a eliminar els possibles cultius de bacteris i fongs patògens que es puguin originar.

Fet per: Carlos Arnau